Κατάργηση σώματος Αγροφυλακής από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Κατάργηση σώματος Αγροφυλακής από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

Προς Υπουργό:

Προστασίας του Πολίτη

 

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε με τον Ν. 3585/07 στην επανίδρυση της Αγροφυλακής, μετά την κατάργηση του Σώματος που έγινε επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μία εξαγγελία στην οποία προχώρησε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ανάληψη της εξουσίας.

Μία εξαγγελία η οποία όμως φαίνεται να μη λαμβάνει υπόψη της το σημαντικό έργο που έχει ήδη καταγραφεί από τις Διευθύνσεις της Αγροφυλακής σε όλες της περιφέρειες της χώρας.

Το  έργο που έχει προσφέρει το Σώμα της Αγροφυλακής σε όλη την επικράτεια είναι αναμφισβήτητα μεγάλο. Ενδεικτική είναι η μεγάλη προσφορά της Διεύθυνσης Αγροφυλακής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατά το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2008 έως και τον Οκτώβριο του 2009. Ο απολογισμός του έργου της αγροφυλακής αποδεικνύεται μείζονος σημασίας, καθώς αφορά μια πληθώρα αδικημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα στελέχη της Αγροφυλακής.

Πρόκειται για περιπτώσεις που αφορούν αγροτικές παραβάσεις, αγρονομικές παραβάσεις, περιστατικά λαθρομετανάστευσης, εντοπισμό αυθαίρετων χωματερών, παράνομων γεωτρήσεων, παράνομων αμμοληψιών. Τουλάχιστον 2.172 περιπτώσεις  διαφορών πολιτών έχουν εξετασθεί και επιλυθεί, ενώ οι περιπτώσεις εντοπισμού και κατάσβεσης πυρκαγιών σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ξεπερνούν τις  200.

Ακόμα πιο σημαντική είναι η συνδρομή της Διεύθυνσης Αγροφυλακής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όσον αφορά 2.867 περιστατικά μόνο για την προαναφερθείσα περίοδο σε άλλες υπηρεσίες, όπως τα Σώματα Ασφαλείας, οι Δικαστικές Αρχές, οι Γεωργικές Υπηρεσίες, οι Νομαρχίες και τα Δασαρχεία, οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες.

 Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 - Πρόκειται να προχωρήσει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κατάργηση του Σώματος της Αγροφυλακής για καθαρά κομματικούς λόγους, αγνοώντας το σημαντικό έργο που έχει αποδεδειγμένα προσφέρει στον ελληνικό λαό μετά την επανίδρυσή της από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ;

 - Πως σκοπεύει να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στην πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων της υπαίθρου, αλλά και εθνικής σημασίας όπως πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και λαθρομετανάστευσης;

- Εάν προχωρήσει το αρμόδιο υπουργείο στην κατάργηση της Αγροφυλακής, πως σκοπεύει να αξιοποιήσει το προσωπικό του Σώματος; Πρόκειται να εξετάσει το ενδεχόμενο να διατεθεί το προσωπικό της Αγροφυλακής στις διευθύνσεις περιβάλλοντος των νομαρχιών της χώρας, ώστε μέσω των νομαρχιών να μπορέσει σε ένα βαθμό να συνεχιστεί το πολύ σημαντικό έργο της Αγροφυλακής στην προστασία του περιβάλλοντος και στην επίλυση αγρονομικών διαφορών;

Απάντηση Υπουργείου